• Cliëntverhalen

    Cliënten vertellen hun verhaal

November 2020

Man van 70 jaar, heeft net implantaten gekregen i.v.m. een klikgebit en kan hierdoor tijdelijk niet kauwen.

“Dankzij u ben ik erachter gekomen dat er veel meer mogelijk is dan enkel vloeibare voeding! Ik heb al 2x tegen Denticien gezegd hoe blij ik ben dat ze mij naar u hebben gestuurd.”

Oktober 2020

Samen met een cliënt met moeilijk instelbare diabetes is het gelukt om de bloedglucose onder controle te krijgen.

Ze schrijft:

Sinds ik de sensor gebruik is duidelijk geworden hoe mijn bloedsuikers omhoog en omlaag schieten. Je hebt mij enorm geholpen om mijn bloedsuikers onder controle te krijgen. Ik zit nu 90% van de tijd tussen de 4 en de 10. Dat is een groot verschil met eerder. Je eerste advies kwam uit je gewone kennis als diëtist voort, maar je tweede advies had je niet kunnen geven als je je niet verplaatst had in mij als persoon en in hoe mijn lijf werkt. Je hebt bedacht dat mijn curves wel eens zo kunnen zijn doordat mijn maag zich sneller ontledigt als bij de gemiddelde medemens. Dit heeft nogal invloed op wanneer ik de insuline moet spuiten. Ik denk niet dat iemand anders dit had kunnen bedenken, heel erg bedankt!
Susan

24 december 2019

Een kerstkaart van een cliënt:

Afra, dankjewel voor je coaching het afgelopen jaar.
Je zorgt ervoor dat ik elke keer weer je praktijk verlaat met een gelukkig en (ver)licht gevoel.

Maart 2019

Martijn, stagiair praktijkondersteuner over Afra:
Ik verwachtte dat er een bord met diëtist op je hoofd zou staan, iemand die cliënten wel eens zou verstellen hoe het allemaal moest. Echter is het contact tijdens het consult heel menselijk en dus heel laagdrempelig, zonder veroordelingen en het woord “moeten”. De cliënt bepaalt met de verkregen hulp zelf welke kant hij op wil gaan en waarvoor hij gemotiveerd is.

Januari 2019

Hoi, ik ben Giny en ik kom al zo’n 8 jaar bij Afra.
Ik kan me nog heel goed ons eerste gesprek herinneren.
Want ja…waarom kom je …nou , om af te vallen natuurlijk….
In het gesprek werden vele vragen gesteld en beantwoord en natuurlijk weet je wat je verkeerd doet.
Bijvoorbeeld… Ik vind een koekje bij de koffie erg lekker.
Tijdens het gesprek bracht Afra steeds dat koekje naar voren.
Dat ik op een gegeven moment dacht…ja…waarom vind ik dat zo belangrijk?
De eerste kilo’s gingen er dan ook makkelijk af.
Nu het restje nog, daar heb ik wat meer moeite mee en dat is 1 van de redenen om bij Afra terug te komen.
En het is fijn om die controle te hebben/ krijgen.
Over struikelblokjes te praten, hoe kan dat anders.
In de loop der tijd heb ik van Afra geleerd om niet boos op mezelf te worden als het even niet lukt.
Mezelf dus lief te vinden….anders naar mezelf te kijken.
Zo leer je jezelf kennen…en ik moet zeggen , dat bevalt me goed.

Ik zou zeggen twijfel niet….neem die stap, je krijgt er geen spijt van.

Groetjes van Giny

Mei 2018

Praktijkondersteuner:

Zojuist mevr Z. gezien op het spreekuur. Supermooie waardes aan haar kunnen geven en haar gecomplimenteerd met het bereiken hiervan! Zij gaf aan dat ze voornamelijk veel baat gehad heeft bij jullie ondersteuning. “Eindelijk iemand die écht naar mij luistert!” Mevr zou heel graag, na het DM challenge traject, bij jullie onder begeleiding blijven voor advies.

Voorjaar 2018

Linda:
“Afra heeft mij afgelopen half jaar begeleid in ‘mijn relatie’ met eten. Al 20 jaar lang worstel ik met lijnen, maar ook mezelf overeten. Ik heb hier voor al eens eerder bij een psycholoog gelopen, zonder (blijvende) verandering in mijn denk- en eetpatroon. Ik wilde nog een poging wagen om mijn mindset te veranderen en kwam via internet bij Afra terecht.
Wat ik fijn vond, is dat Afra met het stellen van hele kleine doelen, mij weer successen liet ervaren. Ik legde de lat altijd sowieso te hoog voor mezelf, Afra floot mij meerdere malen terug.
De weegschaal was van ondergeschikt, dan wel: niet van belang. Ik heb geleerd mijn gevoelens te (h)erkennen en daarnaar te handelen. Ik zeg niet dat ik mijn eetgedrag nu 100% onder controle heb, maar ik ben vriendelijker voor mezelf geworden en accepteer het ook, als het iets minder lekker gaat. Ik blijf van eten en koken houden!! Maar doordat ik veel meer luister naar mijn gevoel, zijn de eetbuien vooralsnog weggebleven.
Afra stelt doortastende vragen en prikt door je heen. Ze gebruikt leuke, grappige en heldere metaforen, waardoor je situaties thuis herkent, waar ze eerder over vertelde. En het was fijn te horen dat Afra zelf ook niet altijd perfect handelt en eet, want absolute perfectie bestaat dus niet.. bij niemand!”

Oktober 2013

Een vrouw van 68 jaar geeft haar ontdekking weer:

Afvallen is groeien naar mezelf.

Juli 2012

Een gesprek van een dochter van 11jaar met haar moeder, die bij Afra onder begeleiding is, op de ochtend voordat ze naar het spreekuur gaat.
”Mam, heb je afgelopen tijd nog iets verdrietigs meegemaakt of iets bijzonders?”
”Nee, hoe zo?”
”Nou jij hebt een bijzondere diëtist. Die merkt dat zo. Je kan het maar beter meteen vertellen.”

Juni 2012

Jonge vrouw van 18 jaar deelt haar ervaring.

Lange tijd heb ik geweigerd naar een diëtist te gaan. Ik wist immers echt wel hoe ik moest eten, het lukte me alleen niet. Wat ben ik blij dat ik me uiteindelijk over die weerstand heen heb gezet, en vooral dat ik toen bij Afra Ouwerkerk terecht gekomen ben.
Zij schrijft me niet zomaar voor wat ik zou moeten eten. Ze kijkt naar waarom het voor mij zo lastig is om goed te eten. En dan worden slechte gewoontes ineens mechanismes die me helpen en beschermen. Alleen die andere intentie helpt al. Je hoeft niet meer boos op jezelf te zijn als je je weer eens hebt laten gaan. Elke vorm van gedrag heb je ooit ontwikkeld omdat je toen nog niet anders kon. Elk mechanisme mag er zijn.
Zodra je de mechanismes zo benoemd en erkend hebt, kun je ze bewust in gaan zetten. Ik kan bijvoorbeeld behoorlijk geobsedeerd raken door voeding, en die vaardigheid om me zo te focussen heb ik nu in kunnen zetten om niet afgeleid te raken tijdens mijn examens. ‘Slechte’ mechanismes kunnen worden omgevormd tot een helpende vorm. Op die manier krijg je niet alleen een beter eet- en beweegpatroon, je komt ook psychisch heel veel stappen verder. Mij heeft dat enorm geholpen.
Verder ervaar ik van Afra vooral heel veel steun. Ik word gehoord en gezien als mens. Als heel mens, dus ook mijn ‘kleine meisjes’, de stukken oud onverwerkt verdriet. Dat kan heel eng zijn, maar ook zo waardevol.
De combinatie van diëtetiek en coaching heeft voor mij ook echt een meerwaarde, omdat mijn eetgedrag, en ik denk dat van de meeste mensen, zo verweven zit met al het andere. Het is fijn om voedingsadvies te krijgen van iemand die begrijpt hoe ik verder in elkaar zit. Bovendien krijg ik op al mijn voeding technische vragen altijd een goed antwoord, ook als het gaat om een speciaal dieet of iets heel specifieks. Dat geeft vertrouwen, en houvast in deze wereld waarin zoveel zin en onzin over voeding gepubliceerd wordt.
Daarnaast heeft ze een rijk aanbod aan metaforen en praktische handvatten om dingen tastbaar mee te maken. “Als je lichaam en geest een huis zijn, hoe zou je dan kunnen voorkomen dat iemand op een voor jou schadelijke manier binnenkomt?” Dat maakt dingen voor mij een stuk hanteerbaarder. Ik kan er nu iets mee, soms letterlijk, soms qua inzicht. Soms weet ze het zelf ook even niet. Dan zegt ze dat eerlijk, en eigenlijk komt ze altijd later in het gesprek toch met een beeld of een idee waar ik mee verder kan.
Wel zijn haar woorden soms hard en confronterend. Maar juist die woorden helpen me verder. Ook staat ze je niet toe om achterover te leunen. Je moet zelf aan het werk. Met haar hulp. En als je dat dan probeert, dan blijkt dat je het eigenlijk wel kunt.
En als ze een keer een misser maakt, dan mag ik daar altijd op terugkomen. Ze staat erg open voor kritiek, wat die missers tot leermomenten maakt, voor haarzelf maar ook voor mij. “Waarom vond ik het zo naar dat ze dat zei?”
Al met al ben ik dus heel erg tevreden. Ik heb enorme stappen kunnen maken, wat me met jaren cognitieve gedragstherapie niet gelukt is. Weer, ik weet het allemaal wel. Hier kan het gevoelsstuk eindelijk tot ontwikkeling komen.
Afra helpt me mijn balans terug te vinden, en weer te durven stralen.