Bezoek aan de diëtist
Voedings- en dieetadviezen worden gegeven door Afra Ouwerkerk, Kristel Ruiter, Paul Keesom en Jonathan Rep, allen afgestudeerd als diëtist en geregistreerd in het kwaliteitsregister voor diëtisten. Naast mensen met overgewicht adviseren en begeleiden we mensen met andere voedingsgerelateerde problematiek. Hierbij kunt u denken aan diabetes mellitus, verhoogd cholesterolgehalte, hoge bloeddruk, maag- en darmklachten, ondergewicht, eetstoornissen en sportvoeding. We geven daarnaast ook voorlichting over gezonde voeding en andere voedingsgerelateerde thema’s.
Alle diëtisten zijn extra geschoold in diabetes, CVRM en gesprekstechnieken en de meesten in COPD. Daarnaast heeft Kristel Ruiter zich gespecialiseerd in darmproblematiek en gaat zich specialiseren in coeliakie en voedselallergieën, heeft Paul Keesom zich gespecialiseerd in geriatrie (ouderen), oncologie (kanker) en sporters en heeft Afra Ouwerkerk zich gespecialiseerd in coaching/counseling, insuline afhankelijke diabetes en kinderen.
Naast voedings- en dieetadviezen kunt u bij ons terecht voor coaching/counseling en begeleiding bij het gebruik van maaltijdvervangers en koolhydraatarme diëten.
De diëtist
Uw bezoek
Wanneer u één van onze diëtisten bezoekt, kunt u rekenen op begeleiding op maat. Bij veel diëten is het noodzakelijk om uw voedingspatroon voor lange tijd of blijvend te veranderen. Zonder begeleiding is dit vaak lastig te realiseren en is de kans groot dat u na verloop van tijd terugvalt in uw oude gewoontes. Wij helpen u stap voor stap door het proces. In onze begeleidingsgesprekken bieden we inzicht, informatie en ondersteuning.
De eerste stap is dat u inzicht krijgt in uw huidige voedingsgedrag: Hoe gaat u om met voeding en waar loopt u tegenaan? Vervolgens gaan we samen met u op zoek naar oplossingen die bij u en uw situatie passen. Uit ervaring weten we dat een te strenge aanpak vaak alleen op de korte termijn werkt. We richten ons daarom vooral op oplossingen die voor u ook op de lange termijn vol te houden zijn. Tijdens het begeleidingstraject hebben we niet alleen oog voor de succesmomenten, maar ook voor de moeilijke of terugvalmomenten. Alle ervaringen leveren belangrijke informatie om uiteindelijk te komen tot een blijvend ander voedingspatroon.
Wij helpen u balans te vinden in een nieuw voedingspatroon. Belangrijke kernbegrippen binnen onze praktijk zijn: ‘bewustwording’, ‘realistische doelen’ en ‘mildheid naar uzelf’, ook als het even niet lukt.
Sondevoeding
Wanneer eten via de gewone weg (even) niet kan.
Het is niet altijd mogelijk om zelf voldoende te eten en te drinken. Bijvoorbeeld als u ziek bent of bent geweest. Denk bijvoorbeeld aan: niet meer kunnen slikken of ernstig ondergewicht. Dan is sondevoeding een optie. Dit kan een tijdelijke of blijvende oplossing zijn.
Sondevoeding is een vloeibare medische voeding, die wordt toegediend door een sonde. Dit is een dun, flexibel slangetje, die via uw neus of buik naar de maag of darmen gaat. De sondevoeding bevat alle benodigde voedingsstoffen om een optimale voedingstoestand te bereiken. Een goede voedingstoestand helpt bij een goed herstel, een goede conditie en weerstand. Ook kan sondevoeding, ter aanvulling worden gebruikt op het huidige voedingspatroon.
U krijgt sondevoeding op een medische verwijzing van de arts. Wij kunnen u ondersteunen om sondevoeding in de thuis situatie op te starten. Als u vanuit het ziekenhuis of een instelling in de thuissituatie nog steeds sondevoeding gebruikt, kunnen wij u hierbij ook verder begeleiden.
Sporters
Wedstrijdsporters en recreatieve sporters
Bij de begeleiding van sporters komen andere aspecten om de hoek kijken dan bij medisch geïndiceerde begeleiding. Afra Ouwerkerk en Paul Keesom hebben beide de verdiepingsbijscholing Sport en Voeding gedaan.
Intensieve trainingen (5-6 keer per week) vragen veel van het lichaam. Snel herstel en opbouw van spierkracht en uithoudingsvermogen worden niet alleen bepaald door het trainingsschema. Voor een optimaal trainingseffect is goede voeding ook essentieel.
We hebben ervaring met vele takken van sport, o.a. judo, zwemmen en hardlopen, zowel bij volwassenen als kinderen.
Prikkelbare Darm Syndroon (PDS) en het FODMAP-arm dieet
Voeding bij darmklachten
Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een veelvoorkomende oorzaak van uiteenlopende maag- en darmklachten. PDS wordt ook wel ‘spastische darm’ en ‘IBS’ (Irritable Bowel Syndrome) genoemd, Mensen met PDS hebben vaak last van buikpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree en/of obstipatie. PDS is geen darmziekte, maar ziekte van het hele systeem. Het is een bio-psycho-sociale aandoening, die wordt vastgesteld op basis van de Rome IV criteria. Onderdeel hiervan is dat eventuele andere ziektebeelden zijn uitgesloten, zoals ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en kanker. Goede voorlichting, mogelijke verklaring en aard van de klachten leveren een positieve bijdrage aan de therapie en de kwaliteit van het leven.
De klachten kunnen toenemen bij het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen, wat per persoon verschilt. Wat wel overeenkomt is dat deze voedingsmiddelen vaak rijk zijn aan bepaalde nutriënten; FODMAPs.
FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden, en Polysachariden. Dit zijn bepaalde koolhydraten die slecht of niet worden opgenomen in de dunne darm. Zo komen deze koolhydraten onverteerd in de dikke darm terecht, waar ze vervolgens worden verteerd (gefermenteerd) door de darmbacteriën. Hierbij ontstaan gassen en restproducten die voor deze buikklachten kunnen zorgen.
Door voedingsmiddelen met veel FODMAPs in het voedingspatroon te beperken, kunnen de PDS-gerelateerde klachten verminderen. Het is belangrijk om dit dieet onder begeleiding van een diëtist te volgen. Dit om zo nauwkeurig mogelijk te onderzoeken welke voedingsmiddel de klachten opleveren. Maar ook om ervoor te zorgen, dat je een volwaardig voedingspatroon volgt. Als je simpelweg alle FODMAP-rijke producten vermijdt, loop je risico op tekorten aan vitaminen en mineralen.
Naast het letten op de FODMAPs is het ook belangrijk om voldoende vezels te blijven gebruiken, 1,5 tot 2 keer zoveel ten opzichte van de aanbevolen hoeveelheden. Met name de in water oplosbare vezels, groente, fruit, aardappelen en peulvruchten, zijn heel belangrijk.
Oncologie
Voeding bij Kanker
De hoeveelheid kankerpatiënten neemt in Nederland steeds meer toe. Groot deel van de kankerpatiënten krijgt te maken met een verslechtering van de voedingstoestand. Hierdoor kan er ondervoeding ontstaan en het risico op complicaties en bijwerkingen verhogen. Door een goede balans te vinden in het voedingspatroon kan het ervoor zorgen dat de behandeling hierdoor beter verloopt, een sneller herstel en een betere kwaliteit van leven. Een kanker patiënt is daarom gebaat bij een specifieke maar volwaardige voeding.
De juiste balans vinden in de voeding is op de persoon gericht. Dat hangt af van het geslacht, leeftijd, activiteit, ziekte, lichaamssamenstelling en medicijngebruik.
Meer informatie is ook te vinden op: www.voedingenkankerinfo.nl
Geriatrie
Voeding bij ouderen
Door het ouder worden heeft uw lichaam andere voedingstoffen nodig en een veranderde energiebehoefte dan in de voorgaande levensfase. U merkt het vaak aan een afnemende eetlust. Daarnaast heeft het lichaam juist meer stoffen nodig omdat het lichaam die zelf minder aanmaakt. De voeding die u met de maaltijden nog binnen krijgt en wat het lichaam werkelijk nodig heeft raakt hierdoor snel uit balans.
Heeft u daarnaast een chronische ziekte aan longen, hart of maag/darmen is het nog meer van belang om rekening te houden met een gezonde keuze.
Onze diëtist Paul Keesom heeft zich gespecialiseerd in de voeding bij het ouder worden. Hij kan u adviseren om rekening houdend met uw situatie een zo optimale mogelijke voeding samen te stellen.
Kinderen
Begeleiding voor kinderen
Kinderen vormen een belangrijke doelgroep binnen de praktijk. Afra Ouwerkerk is sinds november 2012 kinderdiëtist. Kinderen kunnen met diverse klachten bij ons terecht. Dit kan zijn overgewicht, slecht eten, diarree, obstipatie, lactose intolerantie, afbuigende groeicurve etc.
Binnen de praktijk hebben we diverse voorlichtingsmaterialen voor kinderen en scholen ontwikkeld, zie downloads & folders.
Sinds 2012 heeft de praktijk ook een speciaal programma ontwikkelt voor kinderdagverblijven zodat ze het certificaat Gezonde Voeding Kinderdagverblijven kunnen krijgen. Dit programma bestaat uit een 0-meting waarbij het huidige voedingsbeleid wordt beoordeeld. Daarna wordt er een scholing gegeven aan de pedagogisch medewerkers van het kinderdagverblijf. Aan het eind van het traject (3-6 maanden na de 0-meting) wordt er opnieuw een meting gedaan van het voedingsbeleid. Indien deze meting met een ruime voldoende wordt beoordeeld wordt het certificaat Gezonde Voeding Kinderdagverblijven uitgereikt. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.