Coaching/counseling & NLP

Soms lopen mensen tegen zichzelf aan, bijvoorbeeld bij het uitvoeren van een gezond voedingspatroon, stoppen met eetbuien, meer gaan bewegen of beter omgaan met stress. U weet verstandelijk prima wat u hoort te doen, alleen lukt het niet dit uit te voeren. De reden dat het niet lukt, heeft vaak te maken met een weerstand op gevoelsniveau. Coaching kan u helpen inzichten en antwoorden te krijgen. Afra Ouwerkerk is afgestudeerd coach/counselor NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) en kan u bij dit proces begeleiden.

Gedragsverandering

Wanneer het moeilijk is om uw gedrag te veranderen, komt dat het te veranderen gedrag eigenlijk iets positiefs is voor u, meestal op onbewust niveau.
Hoe dan, hoor ik u denken? Hoe kan het hebben van een eetbui positief voor u zijn?
Een eetbui kan u bijvoorbeeld helpen op stress of problemen het hoofd te bieden. Natuurlijk weten we dat het maar van korte duur is en dat achteraf het schuld gevoel komt. Maar op het moment zelf levert het wel dat goede gevoel op en weet u niet hoe u dat op een andere manier ook kunt bereiken.

Afra helpt u inzicht te krijgen door, samen met u, in kaart te brengen wat de positieve intentie is van uw gedrag en hoe u dit in stand houdt. Vaak zorgt het benoemen van de positieve intentie er al voor dat er meer begrip voor u zelf komt. Waardoor u liefdevoller en begripvoller naar u zelf kunt kijken. Dit opent te weg voor ontwikkeling.
Daarnaast kijkt Afra samen met u ook naar de momenten waarop het u wèl al lukt om ander gedrag te vertonen. Niet in elke situatie zult u namelijk hetzelfde reageren. Zij leert u om de kracht van de momenten waarop het wel lukt te gebruiken op de momenten waarop het (nog) niet lukt.

Coaching kan worden ingezet bij voedingsgerelateerde en niet-voedingsgerelateerde problematiek.

Voorbeeld

Het volgende voorbeeld is een situatie uit de praktijk:
Denise komt de praktijk binnen met het probleem dat ze zich steeds meer terugtrekt van haar vrienden, vooral als het gaat om samen eten. Ze voelt zich ellendig. Ze heeft het gevoel alsof ze steeds meer in een sociaal isolement komt. Ondertussen is ze jaloers op haar zus Lisa, die nergens last van heeft en een grote vriendenkring heeft.

We gaan, vanuit het gevoel dat Denise in ‘het nu’ heeft bij het samen eten, terug naar haar verleden en komen uit bij haar jeugdherinneringen. Vroeger werd er na de warme maaltijd nog enige tijd na-getafeld, terwijl alles nog op tafel stond. Iedereen, inclusief Lisa, vond het reuze gezellig. Maar Denise vond het een verschrikking, ze voelde zich buitengesloten. Ze vroeg zich af hoe de anderen zo ontspannen konden zijn, met al die vieze boel nog op tafel en nog van alles te doen. Als alles opgeruimd is, geeft dat pas ontspanning, was haar overtuiging. Niemand begreep haar, ze voelde zich alleen en eenzaam.

Het na-tafelen levert dus totaal verschillende ervaringen op. Elke ervaring heeft zo zijn eigen uitwerking op het nu. Denise was totaal vergeten hoe het vroeger er aan toe ging aan tafel. Dat we uitkwamen bij deze herinnering verraste haar.
In verschillende stappen leert Denise hoe ze die nare ervaring van het na-tafelen kan plaatsen bij haar situatie als klein meisje. En ze begrijpt waarom ze, om dit nare gevoel te vermijden, het mechanisme heeft ontwikkeld om haar vrienden uit de weg te gaan. Nu kan ze zich gaan realiseren dat ze, in tegenstelling tot vroeger, inmiddels meer capaciteiten en vaardigheden in huis heeft om een soortgelijke situatie het hoofd te bieden. Ze leert op een meer volwassen manier te reageren. Ontspanning heeft ze losgekoppeld van een opgeruimde tafel. Ze kan zich nu beter focussen op de gezelligheid met de anderen en de ontspanning die dat haar geeft. Inmiddels heeft ze een sociaal leven opgebouwd waar zij zich prettig bij voelt. Ze kan haar grenzen en behoeften aangeven en daar op een volwassen manier mee omgaan.

Het hele proces gaat om ontwikkelen. We gaan op zoek naar de kern van wat u wèrkelijk raakt in de probleemsituatie. Vervolgens maken we een scheiding tussen een kind-reactie en een volwassen-reactie. Hierbij vergroot u uw eigen respons-ability: uw mogelijkheid om, vanuit uw eigen verantwoordelijkheid, antwoord te geven op voorheen lastige situaties.